Estudi de la connectivitat funcional cerebral en les xarxes de motivació per al menjar en pacients adults amb síndrome de Prader-Willi
Membres de l’equip INARDI han estat els responsables del disseny i adaptació d'instruments d'exploració clínica que s'utilitzen en la investigació Estudi de la connectivitat funcional cerebral en les xarxes de motivació per al menjar en pacients adults amb síndrome de Prader-Willi, així com de l'avaluació de l'estat mental i cognitiu.
La síndrome de Prader-Willi (SPW) és una malaltia genètica associada a discapacitat intel·lectual i comportament obsessiu per al menjar amb risc d'obesitat greu. L'objectiu principal de la recerca, que va començar el 2010 i finalitzarà el 2013, és examinar els mecanismes neurals, la connectivitat estructural i funcional de les xarxes de motivació per al menjar dels pacients amb SPW i la possible relació amb els paràmetres clínics, hormonals i neuropsicològics. També s'està estudiant si hi ha diferències entre els subtipus genètics.
Per a dur a terme l’estudi s’utilitza ressonància magnètica estructural i funcional en estat de repòs i mentre veuen una pel·lícula sobre cuinar aliments, abans i després de la ingesta d'un àpat. Es realitza un complert estudi neuropsicològic, conductual i psicopatològic i s'obtenen mostres de sang. S’han ionclos 30 pacients amb SPW (15 amb deleció i 15 amb disomia), 30 subjectes sans i 30 pacients obesos.
Aquest estudi forma part d'un projecte de col·laboració científica entre diferents institucions que ha rebut el reconeixement a través d'una beca FIS. A més dels professionals d’INARDI, hi participa un equip multidisciplinari de la Corporació Sanitària Taulí (centre de referència amb amplia experiència en el diagnòstic genètic i el maneig clínic de pacients amb SPW) dirigit per l’endocrinòloga Assumpta Caixàs i integrat per genetistes, pediatres, endocrinòlegs i nutricionistes; i per l'equip de recerca en neuroimatge del CRC-Hospital del Mar, dirigit per Jesús Pujol Nuez, i considerat referent internacional en l'obtenció i anàlisi de neuroimatge estructural i funcional en psicopatologies com el TOC, trastorns afectius i en l'estudi de la morfologia cerebral en el component emocional o de personalitat